Lucrarea Poarta Sărutului, realizată de Constantin Brâncuși și expusă în Parcul Central din municipiul Târgu Jiu, va fi restaurată în primăvara anului viitor, după ce Ministerul Culturii a alocat 380.000 de lei în acest sens, potrivit reprezentanților Primăriei.
Conform directorului Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși” din cadrul Primăriei Târgu Jiu, Adina Andrițoiu, banii au fost alocați de Ministerul Culturii după ce mai multe comisii de specialiști s-au pronunțat în favoarea restaurării cât mai urgente a părții superioare a Porții Sărutului.
Potrivit sursei citate, partea respectivă este cea mai expusă la intemperii, pe „acoperișul” lucrării existând o foaie de plumb care asigură protecția operei, protecția fiind concepută chiar de Brâncuși.
Lucrarea a fost restaurată în totalitate în anul 2003, cu fonduri de la Banca Mondială, dar operațiunile care trebuiau executate atunci au generat dispute între proiectanți și restauratori, calitatea finală a acestora nefiind însă cea mai bună.
„Au apărut pori între piatră, placa de plumb și adezivul special folosit pentru fixarea acesteia, iar, în timp, acești pori au generat mici fisuri sau adâncituri nefirești, care sunt mai mari decât porozitatea pietrei. Nu se pune problema unor infiltrații, dar toate discuțiile purtate de specialiști în Comisia Națională a Monumentelor Istorice au dus spre această concluzie, că opera trebuie restaurată”, a precizat Andrițoiu.
Conform acesteia, Ministerul Culturii este cel care va desemna firma care se va ocupa de lucrări, banii alocați acum nepierzându-se dacă nu sunt cheltuiți până la sfârșitul anului.
„Proiectul de restaurare este parte din Planul Național de Restaurare, care permite folosirea fondurilor și anul viitor, deci nu se pune problema ca la sfârșitul anului să nu mai existe surse de finanțare. Lucrările se vor executa, cel mai probabil, în primăvară, atunci când condițiile meteo vor fi mult mai bune decât cele din iarnă”, a mai spus Andrițoiu.
Poarta Sărutului face parte, alături de Coloana Infinită, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, pe care Constantin Brâncuși l-a realizat în 1937, la Târgu Jiu, în memoria eroilor căzuți în primul război mondial.
Aceste opere sunt singurele din lume expuse în aer liber, restul lucrărilor lui Brâncuși aflându-se în muzee sau colecții private.
Poarta Sărutului a devenit un simbol al îndrăgostiților din oraș și nu numai, Primăria Târgu Jiu oficiind aici, anual, zeci de căsătorii, mai ales în noaptea de Revelion. Autoritățile locale organizează și în acest an o astfel de ceremonie, mai multe cupluri, inclusiv din Timișoara și Craiova, depunându-și actele pentru a se căsători la cumpăna dintre ani.